De huidige dreiging van terrorisme

Samenvatting

Het belangrijkste bij de huidige dreiging van terrorisme is, logischerwijs, het voorkomen van een terroristisch misdrijf. In dit whitepaper wordt kort ingegaan over het radicaliseringsproces onder met name jongeren. Op lokaal niveau zijn veranderingen bij, bijvoorbeeld, jongeren namelijk goed zichtbaar. Gemeenten zijn daarom steeds meer betrokken geraakt bij het signaleren van radicalisering. Het is, volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) , aan de gemeenten de taak om radicaliseringsprocessen bij personen of groepen op tijd waar te nemen. De juiste interventie moet tot gevolg hebben dat personen niet verder radicaliseren en in het uiterste geval voorkomen dat personen of groepen een terroristisch misdrijf plegen.

 

De gemeente kan via haar eigen mensen aan informatie komen over bepaalde personen of groepen, bijvoorbeeld via de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) en de toezichthouders. Boa’s en toezichthouders zijn de ogen en oren van de gemeente. Zij hebben veel directe contacten met inwoners van de gemeente. Het is voor de boa’s en de toezichthouders goed om te realiseren dat zij degenen kunnen zijn die voorbereidingen van terrorisme en radicalisering van bepaalde personen of groepen vroegtijdig kunnen signaleren.

 

Lees verder voor tips hoe je als boa of toezichthouder signalen van radicalisering of voorbereidingen van terrorisme vroegtijdig kan oppikken.

De huidige dreiging van terrorisme

Gratis whitepaper van VIND Handhaving

 Whitepaper is geschreven door Leon Witte
Lees alles over taken/bevoegdheden van de gemeenten


Whitepaper downloaden

Wilt u alles lezen over het onderwerp terrorisme? Download dan het hele whitepaper!

Indien u uw gegevens achterlaat en het whitepaper downloadt, gaat u ermee akkoord dat er vanuit Sdu binnen negentig (90) kalenderdagen eenmalig opvolging per e-mail of telefoon kan plaatsvinden.

Vul uw gegevens in en ontvang direct het gratis whitepaper

U ontvangt de link naar het complete whitepaper direct in uw inbox

 Auteur is expert op het gebied van Handhaving